lördag 30 augusti 2008

en del av vad jag sysslat med de senaste dagarna

Jag insåg just att det är lördag idag och att jag kom hit i tisdags och att jag inte har varit här i ens en vecka. Det känns som att jag varit här en väldigt mycket längre tid, det känns som att jag vet allting om Hong Kong nu och att allt är färdigt. Alla intryck! Därför känns det också som att jag inte skrivit något på bloggen på typ en månad och jag skäms lite för det. Det är mycket som händer på dagarna, och mycket att fixa med.

De andra svenskarna från Uppsala som ska gå på mitt universitet, Otto och Maria, kom till stan på onsdag eftermiddag. Jag mötte upp med dom och sen gick vi från universitetet in till Central som är den stadsdel i Hong Kong där alla banker, Chanels flagshipstore och de högsta och flashigaste skyskraporna ligger. Vi åt en ganska dyr middag (ca: 75 kr, att jämföra med 30 kr på ett kinesställe och 17 kr på skolan) som smakade exakt som hemma (spaghetti). Efteråt gick vi vidare till ett område med många barer som kallas Soho (South of Hollywood Road) där vi mötte upp med ett annat svenskgäng som befinner sig i stan och spenderade kvällen tillsammans med dom genom att dricka öl i barerna. Det var "ladies night" vilket innebar att det bara var Otto och jag som var tvugna att betala för att dricka. Det var ganska dyrt, typ samma priser som i Sverige, och nästan inga asiater alls i närheten förutom de tjejer som på en av barerna turades om om att gnida sina kroppar mot en strippstång av aluminium som var fäst mot bardisken. Alla blev generade. Jämställdheten i "asias world city" verkar inte vara i världsklass. Tydligen har vissa barer "boys night" på torsdagar (böglördag!) och då ska Otto och jag ta igen vad vi missade. Det var ändå roligt att ramla runt bland barerna, det var inget inträde någonstans.

Sen på torsdagen var vi och badade. Det finns en ö som heter Lamma som ligger ungefär en halvtimmes båtfärd från Hong Kong Central. Att åka taxi hemifrån till den pir där båten har sin avgång kostar trettio kronor och båten i sig kostar sjutton. Vi var nästan ensamma på den mycket vackra stranden, trots att jag läst i Lonely Planet att det oftast var "crowded" på Lamma (kanske bara på helgerna?) Vattnet var så varmt att man typ inte ens blev svalkad, trots att det i luften var över trettio grader varmt i skuggan och trots att luften här är den fuktigaste jag känt. Givetivs tyckte jag att det hela var "oförskämt" fint vilket jag dock inte lät inverka negativt på den goda stämningen. Båten vi tog till Lamma rörde sig smidigt längs med Victoria Harbour, och jag kunde beundra skyskraporna från vattnet ännu en gång. Inför mig själv har jag svårt att inse att jag faktiskt bor här.

På kvällen gick vi omkring i Kowloon, på andra sidan hamnen sett från universitetet, och där är det väldigt annorlunda jämfört med Central. Om central är dyra bilar, banker och Starbucks där kaffet kostar lika mycket som hemma påminner Kowloon mer om andra sydostasiatiska städer, med massor av folk på gatorna, marknadsstånd där dom säljer piratkopierade kläder och små serveringar där folk sitter på plaststolar direkt på gatan. Inte alls olikt Ho Chi Minh City i Vietnam. Jag köpte billiga solglasögon, tunna tygskor och strumpor som slutar under fotknölen. Jag tycker det är hemskt bra att man kan åka till Kowloon och sen åka därifrån, till det relativa lugnet på campusområdet. Hong Kong är väldigt mycket "både och" och ni förstår vad jag menar.

Igår fredag var det "Orientaion day" på universitetet för alla internationella studenter. Man är verkligen en äkta intis här, med allt vad det innebär. Jag undrar om det milda förakt som alla i Uppsala verkar känna gentemot intisar också finns här, antagligen gör det väl det. Orientation day gick ut på att olika personer hälsade oss välkomna till Universitetet i aulan. Alla, exempelvis jag, fick dock inte plats i aulan vilket gjorde att jag fick följa arrangemanget via en tv-skärm från ett angränsande rum istället! Arrangemanget var ganska bra men också töntigt på det där speciella asiatiska sättet: aldrig det minsta spår av ironi och ganska barnsligt. Vi fick mappar med information om allt möjligt. Det finns en kurs i kinesiska för utlänningar som går på eftermiddagarna två timmar i veckan och jag tänkte att jag ska registrera mig för den. Det känns mer respektfullt att kunna säga till taxichaufförer och andra vad man vill på deras språk, jag ska ju ändå vara här under så lång tid.

Under orientation day träffade vi (med "vi" menar jag mig själv och de andra uppsalaborna) några andra svenskar och lite annat folk som vi pratade med. Om man ser en svensk betyder det att man är vänner och ska byta nummer, den minsta gemensamma nämnaren är väldigt liten, men det tycker jag bara är bra. På källen var vi ute tillsammans med två lundensare och en amerikansk tjej. Vi åt middag på ett nudelställe som en kille i min korridor tipsat om och det var ett toppenställe om man vill uppleva det "genuina" Hong Kong och det vill man väl ibland. Dom sålde inte öl men det var helt ok att gå till 7-11 och köpa och sen dricka den inne på restaurangen. Senare tog vi en runda på ett område som heter Lan Kwai Fon som är några gator där det bara finns barer och alla är rika eller från väst eftersom ölen kostar som hemma. Det var verkligen massor av folk överallt. Det bästa sättet att festa på Lan Kwai Fon ska tydligen vara att köpa ölen på 7-11 och sen bara hänga runt ute på gatan. Det sämsta man kan säga om stället är att det är som en svensk stadsfestival fast med barer istället för öltält, och det bästa man kan säga är att det är ett bar 25 för svennar. Fast kul hade vi. Det finns klubbar också men dom har inträden, och vi dansade inget igår. Jag har läst om ett par klubbar som verkar bra dock och som jag hoppas ska uppfylla mina förväntningar. Vi var också uppe i en sky bar med en utsikt över hamnen och skyskraporna som uppfyllde alla mina drömmar om den ultimata urbana miljön.

Jomen det var väl ungefär det. Idag ska vi nog åka upp till The Peak, berget bakom Hong Kong, för det är tydligen läckert.

1 kommentar:

Anders sa...

Å, jag är så avundsjuk! Jag vill också sitta i tropisk hetta med en 7/11-köpt Heineken eller Tiger Beer. Bara luta mig tillbaka, knäppa upp ölen och njuta av neonet och alla människor...och den blaskiga ölen.

Nu får jag istället nöja mig med att flytta den här helgen och, kanske på sin höjd, dricka en alldeles för smakrik Krombacher.