tisdag 16 december 2008

bekänna färg


Om någon har läst mer än fyra inlägg på denna blogg vet ni att jag inte tycker om Moderaterna. Detta beror i grunden på två symbolfrågor som jag har tänkt skriva om ganska länge.

1. Den första har att göra med Jon Olssons, enligt rykten, kamouflagefärgade Lamborghini. Jag och skidstjärnan Olsson växte upp på samma gata. Han är jätteduktig på att åka skidor och verkar vara driven när det gäller affärer och har därför tjänat massor av pengar. Tillslut blev han så rik att han inte länge hade råd att betala skatt varför han flyttade till Monaco. Han ville hellre ha en Lamborghini än att betala tillbaka lite av, exempelvis, de skattepengar som gjorde att han kunde ägna sin gymnasietid åt att åka slalom istället för att räkna matte. Eftersom jag känner Jon (dock ej personligen) är det omöjligt för mig att skriva om hans Lamborghini utan att framstå, och känna mig, som en avundsjuk idiot. Jag bör istället unna Jon hans skattefria tillvaro och hans bil – eftersom Jon har åstadkommit något och blivit framgångsrik. Vad är det som har gjort att det allmänna medvetandet i Sverige betraktar bidragsfuskande sjukpensionärer som samhällets fiende men skidstjärnan Jon Olsson som en folkhjälte, som man dessutom är en bitter jävel om man kritiserar? Jag tycker att denna vändning i det allmänna medvetandet, där fokus flyttats från skattesmitaren till bidragsfuskaren, är en symbol för något större. Jag tycker vidare att det är något mycket oanständigt, cyniskt och förfärligt.


2. Den andra frågan har att göra med medelklassens städvanor. Detta är en mer komplicerad fråga än den om den glasklara cynismen i att Jon Olsson inte vill betala skatt, men inte desto mindre symbolisk för det. När jag var liten sa min mamma att jag skulle städa mitt rum själv. Detta var en självklar del av min uppfostran och jag tycker förstås att hon gjorde rätt. Jag anser, och det är väl allmänt vedertaget förresten, att man kan läsa historien om Europa sedan upplysningen och framåt – historien om det vi kallar det moderna – som en historia om hur människor började städa sina rum själva. Jag har stor tilltro till detta moderna projekt. I det feodala Europa kunde böndernas hela liv beskrivas i en metafor av att de ägnade sig åt att städa någon annans rum. Detta var hela tillvaron. Vid sekelskiftet städade dessa människor sina egna rum och dessutom andras, där de arbetade som tjänstefolk. Vid millennieskiftet var det bara ett ytterst litet fåtal i Sverige som inte städade sina rum själva. Jag kan inte se detta som något annat än en utveckling mot ett allt mer anständigt samhälle. En utveckling mot ett samhälle av likar, som manifesterat sig i mitt eget liv exempelvis genom att jag kunnat läsa på universitetet men inte min farfar, trots att han varit en sann begåvning. Det är också omöjligt för mig att se skattesubventionering av ”hushållsnära tjänster” – dvs. ett slags bidrag till medelklassen som ger billigare städhjälp, finansierat även av människor som inte har råd med städhjälp oavsett denna skatterabatt – som ett steg tillbaka mot det samhälle som gjorde att farfar inte fick läsa på universitetet.

Utifrån dessa mycket enkla symbolfrågor tycker jag vidare att det är ganska lätt att bestämma hur jag ska rösta. Mycket i realpolitiska frågor är komplicerat. Dock anser jag att man kan välja vilket perspektiv man har – om man vill identifiera sig med sjukpensionären eller skidstjärnan, bonden eller den feodala slottsherren. Och att man, om man nu hellre vill vara skidstjärna än sjukpensionär, åtminstone borde erkänna det och inte påstå sig verka för den omöjliga utopin om ”allas bästa”.

2 kommentarer:

Anonym sa...

1. Jag tycker att en annan intressant vinkel av den här frågan är att få i den offentliga debatten "rasar" mot skidåkaren Olssons, hockeyspelaren Forsbergs, friidrottaren Klüft eller fotbollsspelaren Ibrahimovics fantasilöner, medan många känner ett behov av att uttrycka sina åsikter kring ersättningen för företagsledare och styrelseledamöter. Varför är det så? Fram för mer kritiska röster mot guldhjältarna och matchvinnarna.

2. Jag tycker också att subventionen av hushållsnära tjänster är en dålig konstruktion.

Däremot ser jag den historiska utvecklingen annorlunda. I 1400-talets Europa antar jag att människor byggde sina hus, snickrade sina möbler, sydde sina kläder, odlade sin mat, tillverkade sina redskap och passade sina barn. Vid sekelskifter var nog hushållssysslorna fler än idag och det fanns exempelvis inga dagis. Vid millennieskiftet utförde få alla sysslor som var nödvändiga på en självförsörjande bondgård för 600 år sedan. Jag tror att vi ständigt rör oss mot mer specialiserade uppgifter i samhället där vi överlämnar övriga sysslor åt andra, vilket inte är oproblematiskt men ger människor större möjligheter att påverka sina liv än att födas till adel, präst, borgare eller bonde.

Jag vet inte hur jag ska rösta. Och jag tycker att verka för allas bästa låter bra på riktigt. Fan.

Lello sa...

kanske fattade jag inte poängen, men varför måste man vara moderat för att man inte vill skatta eller för att man har städhjälp? det är ju inte så att bara för att man tycker vissa saker i deras politik är bättre än dom andra partiernas, så är man för allt det du skriver om? tycker du våra föräldrar är så? att dom inte vill betala skatt? vill du bara provisera kanske...? ska bli så skönt att se dig igen! love you <3