onsdag 3 december 2008

stopp personligt


Igår ordnade mina kompisar Anders och Petra ett event kallat Little Saturday på den "skandinaviska" restaurangen FINDS (Finland, Iceland, Norway, Denmark, Sweden, that is!) för att föra den trevliga traditionen lill-lördag till HK. Det gjorde dom bra! Det var billigt i baren och trevligt på alla vis, trots att jag inte vann något i lotteriet dom hade. På FINDS serverar dom "Scapas" (Scandinavian Tapas, that is!) vilket är typ lax och köttbullar. Den lokala DN PåStan - Time Out - skrev nyligen lyriskt om den enormt exotiska rätten blåbärspaj. En norsk kille sa till mig att lill-lördag egentligen var något typiskt norskt, inte svenskt, och att det heter lille-lörda'. Men det var inte det jag skulle skriva om.

I samband med little saturday fick jag tillfälle att prata lite med några av dom svenskar som jobbar här i HK och som är i yngre medelåldern. Det är förstås naturligt att den svenska communityn i stan håller ihop litegrann. Det finns något som kallas Young Professionals HK som ordnar olika evenemang, typ after work-öl, men något sådant har jag aldrig besökt. Svenskar i HK jobbar företrädesvis på bank antar jag. En egenskap jag verkligen skulle vilja ha är förmågan att vara lättsam och trevlig i mingelsituationer. Även om jag blir bättre och bättre tycker jag fortfarande att mingel är förfärligt jobbigt och svårt. Man vet aldrig hur länge det är tänkt att man ska prata med varje person. Jag är rädd för att prata på för länge och göra den andra besvärad. Ännu värre är den motsatta situationen, nån jävel som aldrig slutar prata och jag måste hitta ett lättsamt och naturligt sätt att ta mig ur situationen. Det var dock inte heller mina mingelissues jag hade tänkt skriva om nu.

När jag pratade med HK:s svenska "young professionals" fick jag bland annat lära mig att hela jordens befolkning skulle få plats på Gotland utan problem, att försvaret räknar med att varje person tar upp 0,75 m2 av ett skyddsrum och att vi därför inte måste oroa oss för överbefolkning, klimatförändringar och utfiskade hav. ("Det är bara att googla Gotlands yta, det är sant det här alltså"). Alla kan ju vara på Gotland! Okaaaj. Alla pratade om sina respektive företag som "vi" (även om dom jobbade på typ en multinationell bank) och använde engelska termer när dom talade ekonomi. ("Det är en helt annan spirit här i Asien, jag menar, Sverige går ju in i recession nu va, men här är det ju fortfarande growth på elva procent va, framtiden finns här va"). Det talades mycket om börsen. Alla prisade sina liv här i HK; hur soft dom hade det, vilket utbud det finns och hur trevligt det är med hushållerska. Okaaj. Alla frågade också vad jag pluggade, jag sa juridik ibland och filosofi ibland. Dom gånger jag sa filosofi fick jag en skeptisk, granskande blick till svar. Men dom var trevliga, givetvis fantastiskt trevliga och lättsamma människor. Och så frågade dom hur jag tänkte mig min karriär, om jag funderat på att ta mig in i "näringslivet" här i HK och se lite av det som dom alltid, av outgrundlig anledning, refererade till som "verkligheten". Jag raljerar antagligen när jag skriver om det här. Men alltså det finns något med den där typen av samtal som får mig att vilja skaffa en pistol och skjuta mig själv i huvudet.

När jag var yngre var jag aldrig rädd för det som kallas att "gå in i cirkeln och vandra" - jag tyckte att det verkade roligt. Men ju äldre jag blir, eller kanske snarare ju närmare min examen jag kommer, desto mer börjar jag oroa mig för det. Jag är rädd för att bli en människa som diskuterar vad som försiggår på börsen. Kom kom atombomb, om vi nångång, nånsin, blir som dom - nynnade jag när jag var sjutton år.

Jag blir nervös när jag tänker på ordet "karriär". Det beror antagligen på att jag vill ha en karriär men inte vill vilja ha det. Min idol Nina Björk, som jag ofta refererar till här på bloggen, skrev en sak om det här som jag (som vanligt) håller med om: Att man får bli vad man vill men att man måste vara duktig. Detta skrev hon i samband med någon skolpolitisk fråga. Man får göra precis det man vill i livet, under förutsättning att man gör exakt det som Jan Björklund upplever som duktigt och som man även kan mäta. Jag har alltid, i hela mitt liv, varit duktig på just det som Jan Björklund anser att man ska vara duktig på: läsa, skriva, räkna, kunna saker om historia. Det har även Nina Björk varit, antar jag, och kanske är det därför Nina Björk och jag båda tycker förfärligt illa om Janne och allt det han vill genomföra. Det är en ambivalens. Jag får även en kick av att vara duktig. Några av mitt livs lyckligaste ögonblick har varit när jag fått tillbaka en väldigt bra tenta. Detta är givetvis en alldeles förfärlig egenskap jag har, men det är sant. Det är en lycka, väldigt kort, som liknar den som jag föreställer mig att en casinospelare känner precis efter en stor vinst. Snabb, extremt tydlig bekräftelse som egentligen är alldeles tom.

När jag skriver att man "måste" vara duktig skriver jag egentligen om hur jag ser på mitt eget liv. Om jag inte kände mig tvungen att vara duktig skulle jag antagligen ha mindre svårt för att Jan Björklund tycker så. Min innersta rädsla är att inte vara duktig på något särskilt, något som givetvis också är en av mina allra mest osympatiska egenskaper. Är det därför jag automatiskt sparkar bakut när någon vill prata med mig om min framtida "karriär", att det trampar på en väldigt öm tå i min egen självbild? Att jag ser karriärsugna människor och hatar dom litegrann eftersom dom representerar en sida hos mig själv som jag inte vill kännas vid? Så tror jag att det är. Samt att jag genom att intala mig själv att jag inte är intresserad av en "karriär" (och hålla på och snacka om det hela tiden) bearbetar tanken på att jag eventuellt skulle kunna misslyckas med någonting jag satsade på att genomföra. Att leva hela sitt liv efter devisen: surt sa eventuellt räven om rönnbären, det beror som på om jag lyckas få tag på några rönnbär eller ej framöver. I somras hade jag ett väldigt eftertraktat sommarjobb. Efter att jag fått det kändes det väldigt lätt att säga, och att erkänna inför mig själv, att jag var jätteglad för det och att jag kände mig lite stolt. Innan jag fått det skulle jag aldrig våga erkänna något sådant, för om jag gjort det hade jag även kunnat misslyckas.

Allt det här tänkte jag på när jag träffade unga medelålders människor i karriären som verkade betrakta mig som någon form av jämlike. Jag är verkligen helt ointresserad av att ha en fin lägenhet i HK och typ en bil, jag är bara ute efter bekräftelsen det innebär att anses duktig! Om vi nångång, nånsin, blir som dom . . .

7 kommentarer:

Anonym sa...

Vi tycker alla om dig som den person du är Erik och det har inte någonting med duktighet att göra.
Ta och kliv fram och släpp fram det du innerst inne känner i stället för att hålla det tillbaka och ha någon slags tanke eller föreställning om att det skulle vara bättre att vara på ett sätt du egentligen inte är - verkar komplicerat! Glöm aldrig att det räcker med att vara Erik! Man behöver inte alls alltid ha det rätta sättet att mingla eller koversera eller tycka om allt - du duger alldeles utmärkt när du är du. Så det så.
från din mor

Anonym sa...

touche Anne!

Erik, sa med andra ord pluggar du kanske juridik for att (sjalvklart ar du intresserad av det) det ar ett av de utvalda amnena som man skall vara EXTRA duktig i? Ett amne som det ar validgt latt att bli bedomd med "duktighet" i? Vad skulle du gora, om CSN sa att du inte fick plugga en dag till efter i morgon? Vem skulle da tala om for dig att du ar duktig om skolan inte finns?

Jag holl nastan pa att saga att "jag ar fodd och uppvuxen i USA", men det ar jag ju saklart inte. Jag har varit har i nagra ar och kanner igen HK svenskarna, och hypen om att leva det dar softa livet med fin bil, fint jobb och strava efter att bygga ut sitt boende de narmaste 45 aren.

Jag har en tatuering pa armen som sager "simplicity will not come". For mig ar det ett svar pa din besatthet av att vara duktig. Livet kommer aldrig vara enkelt, det softa livet kommer aldrig att bara ramla ner i knat pa folk och vad jag an gor kommer det alltid vara en fight for nagot eller nagon. DOCK, enkelheten finns inom mig, att gora det jag kanner for utan alla dessa krav om vad som anses vara duktigt eller daligt. Det var svart att se detta, speciellt i ett land som USA dar alla studenter super skallen av sig genom College och sedan forvantar sig ett liv nar de har sin examen fylld av oppna dorrar och enkla jobb eftersom "de slet sa hart i college".

jag har drommar, men det ar mina drommar pa mina "krav" och utan demoner som talar om for mig vem eller vad som ar det ratta. Vore det inte skont att bara skjuta Janne i skallen och gora det du verkligen, verkligen skulle vilja gora? Jag kanner till och med att, om jag skulle gifta mig eller bli pappa i morgon, skulle jag inte ha nagra som helst problem att beratta det for mina foraldrar eller vanner, det ar inget jag ar det minsta nervos over. Det ar mitt liv, och jag ar den enda som kan tala om for mig om jag ar duktig eller inte, om jag gor "det ratta" eller inte. Jag ar inte radd for att misslyckas, men jag ar inte heller radd for att lyckas.

Jag kommer ihag nar du flyttade till Uppsala och en kommentar som har etsat sig fast i mitt brost, du sade: "Jag ar besatt av att alltid gora det ratta"
Jag har alltid fragat mig, det ratta enligt dig, eller det ratta enligt... Janne B, Pappa, Vera Welin, Astrid, UU, Mormor och Morfar? Kanske man skulle hitta sin egen vag dar man kanner att vad man an gor ar "det ratta", forutom mord och annan borttslighet. Jag antar att du tycker att det kan lata valdigt sjalviskt men, det ar det inte. Kanner att jag drar pa mig en gammal klyscha men, om du skall kunna trivas med andra maste du forst trivas med dig sjalv. Och ibland ar det javligt jobbigt att trivas med sig sjalv och se sig sjalv ga sin egen vag.

and oh, fuck mingel. Mingel sucks. Varfor ska man vara duktig pa att mingla nar man kan vara duktig pa att knulla istallet?

Anonym sa...

jag blir ledsen när jag läser, fast jag vet inte varför... sluta ha så höga krav på dig själv, herregud erik. hur du än är så kommer du iallafall ha minst en som är stolt över dig, och det är jag. jag har alltid sett upp så mycket till dig, på nått sätt känner jag också press när du skriver såhär. sluta med det. var dig själv istället... puss

Anonym sa...

Erik, det är bra att vara duktig! Det är bra att vilja vara duktig!
Skäms inte för att du är duktig och för att du villa vara det. Det är inget fel med det. Det viktigaste är att ha ödmjukheten är kvar. Punkt.

Anonym sa...

Jag tänker bara på vår lilla diskussion/missförstånd om du har eller inte har sagt att man inte borde få csn för att plugga littvet. Jag tror att det är viktigt att vara duktig på saker. Sen ska man välja att vara duktig på sånt som betyder något för en själv. Jag tycker tex du ska ta till dig att din housemix verkligen värmt upp de senaste två morgonresorna till jobbet för en kall och småförkyld barnbibliotekarie.

ps och att du har rekordet i snabba kruthushångel

Erik sa...

men henrik döda mig givetvis har jag aldrig någonsin menat att man inte borde få csn för littvet! om jag skulle säga något sådant på allvar någon gång får du skjuta mig!

ni andra: tack för seriösa kommentarer! jag ska svara när jag har mer tid

Anonym sa...

naturligtvis har du inte det, men det är så roligt att ta upp detta missförstånd från min sida då det går så stick i stäv med vad du står för.

förlåt, jag ska hålla mina kommentarer seriösa och väldugt deep i fortsättningen