måndag 22 september 2008

nej men tack för den höstbudgeten

"- Vinnarna är alla som arbetar. Och förlorare är arbetslösa, sjuka, pensionärer och studenter, om de inte arbetar. De får nämligen inget jobbskatteavdrag, säger Ann-Sofie Magnusson, familjeekonom på Ikanobanken, till DN.se"

Min professor i skatterätt, alltså en av Sveriges främsta experter på skatt, sa för ett år sedan på en föreläsning att han "inte ens tänker gitta lära sig hur detta oändligt krångliga jobbskatteavdrag fungerar". Själv hade jag stora problem att bena ut den oändligt krångliga nya typen av fastighetsskatt (den "avskaffade" fastighetsskatten), trots att jag ägnade en hel arbetsveckas studier bara åt den. Det är en illusion att skattesystemet var krångligt under socialdemokratin (efter skattereformen 1991), det är mycket krångligare nu, med mycket fler kryphål.

Men strunta i det och känn istället en gång till på meningen "Och förlorare är arbetslösa, sjuka, pensionärer och studenter, om de inte arbetar". Paradoxen - förloare är arbetslösa, om de inte arbetar. Cynismen - "förlorare" är arbetslösa, sjuka, pensionärer och studenter, alltså Sveriges fattigaste grupper.

Känns det bra eller? Sover gott?

Inga kommentarer: