onsdag 10 september 2008

skämmes, ta mig fan

Vi är några här som är från Skandinavien. Vi skrattar lite lätt åt lustiga seder i Hong Kong. Sen får vi reda på det här:

Min kompis Andreas har en rumskompis som är från "mainland China", denne rumskompis "engelska namn" är Jake, och han kommer från en liten stad nära den ryska gränsen. Han är en sköning men om han ska följa med oss ut måste vi säga till honom att det nog är bättre om han sätter på sig långbyxor och ordentliga skor istället för tewa-sandaler.

Om man är uppväxt i en liten stad vid den ryska gränsen, eller var som helst i det enorma land som innehåller en fjärdedel (en fjärdedel!) av världens befolkning, är det finaste man kan göra att studera vid Hong Kong University (alltså mitt universitet). Varje år har kinesiska gymnasieungdomar sina slutprov, och dessa avgör vilket universitet de kan gå på sedan. OK varje år gör etthundratrettio miljoner människor dessa prov. Det är ungefär femton gånger Sveriges befolkning - varje år. Hong Kong University har plats för ungefär 200 personer från mainland China varje år. Alltså är min kompis Andreas rumskompis Jake så smart att vi inte kan fatta det. Han är topp 200 av 130 000 000. Etthundratrettio miljoner liksom.

Men det är soft att vara i Hong Kong för ölen är så billig på 7-11 här.

Heja Europa.

1 kommentar: